martes, 11 de junio de 2013

                       CASES ROMANES
Domus: Es una vivenda unifamiliar, te poques finestres,esta adornada amb frescs i mosaics i hi ha poc mobiliari.

Parts de la domus: Vestibulum,tabeernae,atrium,culina,cubicula,triclinium,tablinum,peristylum.
Vestibulum: es la entrada de la casa, pot estar '' camuflat'', te una petita porteta.
Tabernae: tendas, colocades en el techo, poden alquilar-se.
Atrium: nucli central de la domus, les altres habitacions estan al seu voltant, té un implovium central, lararium i distribuiex la llum per la casa.













Culina:És un racó del atri, pot tenir aigua corrent, vaixella mas usual''terra sigilata''.
Cubicula: lloc on descansen i dormen, esta ornamentat amb mosaics i frescos, alusions a perelles mitologiques, poc mobiliari i amb possibilitat de thermas y patis privats.











Triclinium: Menjador, menjaven relinats sobre coixins, no feien servir gavinet.
Tablinum: estudi, situat entre el atri i el peristilio es fa servir per us privat del pare de familia.
Peristylum: pati o jardi posterior, no existeix en las primeres domus, esta redojat de culumnes d'aqui ve el seu nom, amb fonts i estatues.







INSULA: blocs d'apartaments, té varias plantes, son vivendes d'alquiler, son de lmalas calitats tenen risc d'incendis, son insalubres.

A la part inferior es laven botigues i tallers. Les insulae es construïen de maó i argamassa, similars als edificis d'apartaments actuals. Els exemples més ben conservats, datats en els segles II i III, estan a Roma a prop del Capitoli i en Ostia (el port de Roma), on s'han classificat dos tipus:Primer tipus: en el qual se situen botigues i tallers a la planta baixa. A l'entresòl es disposaven els allotjaments per als treballadors d'aquests negocis i les plantes superiors es dividien en apartaments.
Segon tipus: a la planta baixa en lloc de botigues i tallers es disposaven els habitatges al voltant d'un jardí o un passadís.















Villae:  partes de una villa : domus 
cellae familiare,Ergastulum,Corrales y estanques,Establos,Cobertizos,Almacenes,Herrería y Carpinteria,Hornos y tornos,Prensas i molins. La vila romana originalment era un estatge rural les edificacions formaven el centre d'una propietat agrícola a Roma Antiga. Constitueixen un dels exemples més notables d'edificació romana.
Historia i origens:Els seus orígens es remunten a les viles gregues del segle V a. C. i apareixen a la zona del Laci un segle més tard. Aquestes propietats podien consistir en petites hisendes depenents de treball familiar o per contra en grans propietats, amb treballadors esclaus, o serfs. Als segles II i I a. C. es produeix un creixement econòmic i la gradual desaparició dels petits agricultors paral · lela a un significatiu augment dels latifundis. Això repercuteix positivament en les villae, la part residencial passa a ser cada vegada més sofisticada i elegant constituint-se en magnífiques domus.

No hay comentarios:

Publicar un comentario