jueves, 17 de enero de 2013

POMPEIA

PALESTRA GRAN
La palestra Gran és un extens edifici rectangular, de 141 x 107 m, situat al costat de l'amfiteatre. Estava dedicat a les activitats gimnàstiques i es va construir en època imperial.
Al centre hi ha una piscina (natatio) de 34,55 x 22,25 m, amb el fons en pendent (des d'un metre a 2,60) per tal d'oferir als nedadors la possibilitat de gaudir de diverses profunditats d'aigua.


TEATRE GRAN
 Es de la primera meitat del segle II a. C., construït a la manera del món grec i hel · lenístic, aprofitant el pendent natural d'un turó i restaurat i ampliat notablement en l'època romana. L'espai reservat als espectadors estava dividit en tres ordres de graderies de marbre. L'escenari tenia les tres portes clàssiques.
El teatre tenia un gran pòrtic quadrangular bastant ben conservat, on els espectadors podien entretenir-se abans de l'espectacle i durant els intervals. Després del terratrèmol de l'any 62, aquest pòrtic va ser transformat en caserna de gladiadors
.



TEATRE PETIT
El teatre Petit o odèon va ser construït a principis del període romà (80 aC) al costat del Teatre gran. Tenia una teulada estable, fonamental per l'acústica de la construcció, la presència d'aquest element, juntament amb els altres caràcters constructius, ha portat a la identificació de l'edifici amb un odèon, destinat a representacions teatrals i mímiques
.


L'AMFITEATRE DE POMPEIA
l'amfiteatre de Pompeia, a diferència de les construccions similars d'època imperial, no tenia galeries sota de la plaça, que està molt més baix que el nivell de la plaça. La càvea es divideix en tres sèries de graderies, l'última de les quals es reservava a les dones. A la part superior de l'amfiteatre encara són visibles els forats destinats a allotjar les subjeccions del velario, el tendal gegant que s'estenia per protegir els espectadors del sol i la pluja.


EDIFICIS PUBLICS

Forum









El fòrum era el centre cívic i el cor de la vida comercial de Pompeia. Era un ampli espai obert amb forma rectangular envoltat en tres dels seus costats per una columnata i en l'altre pel Temple de Júpiter, amb diversos edificis públics importants al seu voltant.
Constava d'una àrea lliure de 145 m. de longitud per 38 m.




Basilica

Basílica de Pompeya

La basílica era la seu de l'administració de justícia i juntament amb el fòrum constituïa l'edifici més important de la ciutat. L'època de la construcció es calcula cap a l'any 120 aC, tot i que, quan va succeir l'esclat del volcà, l'edifici estava en fase de reconstrucció, ja que havia resultat danyat en el terratrèmol de l'any 62.



 MERCAT

El macellum era un gran mercat cobert amb una font d'aigua al centre on es rentaven els peixos. Va ser construït en l'època de l'Imperi.El principal mercat d'aliments de la ciutat de Pompeia, el macellum, es trobava localitzat a la cantonada nord-est del fòrum.
De les tres entrades de les que disposava, la principal, a la qual s'accedia a través del fòrum, estava dividida en dos passatges per una aedicula que contenia l'estàtua d'un important membre de la família imperial.
Al centre del seu pati, d'unes dimensions aproximades de 27 per 37 metres, s'aixecava una estructura circular amb sostre cònic suportat per 12 columnes.





No hay comentarios:

Publicar un comentario